Tlenkowe "nanowłócznie", lepsze ogniwa
14 sierpnia 2009, 15:23Hodowanie i precyzyjne pozycjonowanie na krzemowym podłożu mikroskopijnych kryształów tlenku cynku o kształcie włóczni może zwiększyć wydajność baterii słonecznych.
Stymulowanie wydłużania narządów za pomocą wszczepialnych robotów medycznych
11 stycznia 2018, 12:14Wszczepialne, programowalne roboty medyczne mogą stopniowo wydłużać narządy tubularne, przykładając do nich siły uciągu. W ten sposób dałoby się stymulować wzrost tkanki w niedorozwinętych organach, nie zaburzając ich funkcji.
Połączyli biologię z elektroniką
9 września 2009, 09:51Jedną z metod zwiększenia wydajności komputerów jest połączenie elektroniki z materiałami biologicznymi. Eksperci z Lawrence Livermoore National Laboratory (LLNL) opracowali hybrydową platformę, która pozwala na tworzenie urządzeń bionanoelektronicznych wykorzystujących pokryte lipidami nanokable.
Witamina D3 pomaga naprawić lub zapobiec uszkodzeniom śródbłonka naczyń
31 stycznia 2018, 12:21Witamina D3, którą nasz organizm produkuje pod wpływem słońca, może pomóc w likwidacji szkód wyrządzonych układowi sercowo-naczyniowemu przez szereg chorób, w tym przez nadciśnienie, cukrzycę czy miażdżycę.
Podprogowe negatywy
28 września 2009, 16:02Wiadomości podprogowe są najskuteczniejsze, gdy mają negatywny wydźwięk – przekonują naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego.
Naukowcy martwią się o rafy koralowe Galapagos
22 lutego 2018, 12:39Analiza raf koralowych wokół Galapagos wykazała, że tamtejsze wody oceaniczne ocieplają się od lat 70. ubiegłego wieku. Dane takie zaskoczyły specjalistów, gdyż rzadko wykonywane pomiary temperatury nie wykazywały dotychczas ocieplania się wschodnich części tropikalnego Pacyfiku.
Język bąbelków
16 października 2009, 16:52Dlaczego szampan czy inne fermentowane napoje zawierające dwutlenek węgla najlepiej smakują tuż po otwarciu butelki? Nie chodzi tylko o świeżość i temperaturę, lecz o to, że receptory smakowe naszego języka są w stanie wyczuć bąbelki, a te z czasem się przecież ulatniają.
Zły stan uzębienia = wyższe ryzyko cukrzycy?
20 marca 2018, 07:19Wiele przemawia za tym, że zły stan uzębienia wiąże się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy.
Depresja z przetworzenia
2 listopada 2009, 13:15Dieta obfitująca w wysokoprzetworzone i tłuste produkty zwiększa ryzyko depresji – twierdzą naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL).
Gdy trzeba dłużej czekać na smaczne, ale niezdrowe, zyskują zdrowsze opcje
11 kwietnia 2018, 15:16Jeśli trzeba dłużej czekać na wydanie przez automat kuszących wysokokalorycznych produktów, ludzie zaczynają się bardziej skłaniać do wyboru mniej popularnych, ale za to zdrowszych opcji.